3 tips voor als je gaat verbouwen

3 tips voor als je gaat verbouwen

Een verbouwing is niet zomaar een klein klusje dat je even doet. Afhankelijk van het soort verbouwing en de kosten die je wilt maken, kan je ervoor kiezen om de verbouwing zelf te doen of dit uit te besteden aan een aannemer. Laat je in ieder geval altijd goed informeren over de verschillende mogelijkheden en maak daarna een goede keuze. Hier staan alvast wat tips om je op weg te helpen. 

1. Bereid je goed voor

Het is bij een verbouwing belangrijk om je goed voor te bereiden om zo een goede inschatting te kunnen maken van de kosten en werkzaamheden die verricht moeten worden. Ook zijn er mogelijk vergunningen nodig die ruim op tijd aangevraagd moeten worden. Er kunnen namelijk wel een aantal weken overheen gaan voordat een vergunning voor een verbouwing wordt verstrekt. Begin ook pas echt als de vergunning is verstrekt. Het is namelijk zonde om onnodige kosten te maken. 

Vraag bij meerdere aannemers een offerte aan, zodat je zonder verdere verplichtingen de verschillen tussen hen kan bekijken. Zo krijg je een goed beeld van de te verwachten kosten en de termijn van de verbouwing. Hoe meer details je doorgeeft, hoe beter de offertes vaak zijn. Vraag altijd om een ondertekende offerte anders zijn ze niet geldig!

Op een offerte komen vaak zogeheten stelposten voor. Dit is eigenlijk een inschatting van kosten die nog niet helemaal duidelijk zijn omdat nog onbekend is met welk materiaal of merk je gaat werken. Probeer dus al in een vroeg stadium details te geven aan een aannemer zodat hij de totale kosten goed kan doorberekenen.

Hoewel je het niet verplicht bent is het wel verstandig om de buren in te lichten over je verbouwingsplannen. Hiermee voorkom je wrijvingen, maar ook dat ze een bezwaar gaan indienen tegen de bouwplannen. 

2. Acclimatiseren nieuwe vloer

Wanneer je bij een verbouwing een nieuwe vloer gaat leggen, kan je dit op verschillende manieren doen. Daarnaast kan je ervoor kiezen om vloerverwarming aan te leggen. Afhankelijk van de kosten die je wilt maken, kies je een soort vloer. Ook als de vloer er ligt, moet je rekening houden met verschillende dingen. 

Voorkom dat er scheurvorming ontstaat in je nieuwe vloer door in het begin niet te hard te stoken. Begin zo met 16 graden en verhoog per week met ongeveer 1 graden celcius te temperatuur zodat de vloer rustig kan wennen. Ook met vloerverwarming moet je jezelf goed laten informeren. De vloerverwarming mag ook vaak pas later aan worden gezet en ook niet meteen te hoog. Houd je hier ook aan en voorkom dat je later extra kosten moet maken voor een restauratie. 

3 tips voor je verbouwing

3. Werk met schone verf

Wanneer je aan de slag gaat met het verven tijdens de verbouwing, moet je ervoor zorgen dat dit op een goede manier gebeurd. Je kunt kosten besparen als je het op een goede manier gebruikt en voorkomt extra kosten om het op een later moment nog eens te moeten herhalen.

Als je rechtstreeks verf gebruikt uit je verfpot, hangen de randen meestal vol met oude verf en dat is een vervelende klus om te verwijderen. Vouw van tevoren wat aluminiumfolie over de rand zodat de pot rand schoon blijft. Als je klaar bent kan je de folie zo verwijderen.

Als je verf over hebt kan je deze teruggieten in de verfpot (als deze nog ongemengd is). Zorg dat er geen lucht in de pot kan komen (sluit deksel goed af) en zet de pot eventueel een tijdje onderste boven. Er komt dan wat verf tussen de deksel waardoor er geen lucht meer tussen kan.

Als je een nieuwe verfroller gaat gebruiken rol die dan eerst even over grof schuurpapier om losse haren kwijt te spelen. Je kan de pluisjes ook verwijderen met plakband.