Aanpassen trappen & liften

Aanpassen trappen & liften

Aanpassen trappen en liften

Heb je een trap die niet helemaal meer naar wens is of niet goed past bij de rest van je huis? Dan kan je er natuurlijk voor kiezen om een compleet nieuwe trap aan te laten leggen of je kunt kosten besparen door de trap opnieuw te bekleden. Ook op die manier kan je zorgen dat de trap mooi aansluit op de rest van je interieur. Denk aan tapijt, linoleum, laminaat of hout als trapbekleding. Ieder materiaal heeft weer zijn voor en nadelen. Linoleum is bijvoorbeeld heel gemakkelijk schoon te maken en tapijt is bijvoorbeeld heel gemakkelijk aan te brengen. Afhankelijk van de keuze van je materiaal kunnen de kosten oplopen: laminaat is over het algemeen duurder dan tapijt en linoleum.

Aanpassen trappen & liften

Zeker nu er heel veel senioren zijn die tot op latere leeftijd nog thuis en zelfstandig willen wonen is een lift een hele handige aanvulling voor je huis. Hierbij hoef je niet meteen te denken aan een personenlift met cabine, maar een stoellift (traplift) brengt hetzelfde gemak tegen lagere kosten. De meest voorkomende reden om een lift te plaatsen heeft te maken met het niet meer kunnen lopen via de trap. Daarnaast kunnen comfort en veiligheid natuurlijk ook redenen zijn om een lift te installeren in je huis.

Een traplift geeft je je zelfstandigheid terug

Als je jezelf niet meer kunt verplaatsen in je eigen woning (van boven naar beneden) dan zijn de kosten van een lift (traplift of huislift) altijd lager dan de kosten die je moet maken bij het verhuizen naar een andere (gelijkvloerse) woning. Er is verder geen standaardprijs te noemen voor een lift. De kosten voor een traplift liggen meestal zo rond de € 5.000 en de kosten voor een huislift op ongeveer € 15.000. Bij de gemeente waarin je woont kan je subsidie aanvragen maar doe dit wel vóórdat je de lift laat plaatsen. Vooraf heb je ook een bouwvergunning nodig en het valt aan te raden om het plaatsen van een lift niet zelf te doen om de veiligheid te garanderen. Veel kosten besparen door het zelf te doen valt niet tot de mogelijkheden.