Badkamer renovatie voor ouderen

Badkamer renovatie voor ouderen

Ouder worden gaat soms gepaard met lichamelijke tekortkomingen en verminderde mobiliteit. Een seniorenwoning heeft dan ook andere eisen dan een woning voor starters, zeker als de bewoner slecht ter been is.

Senioren wensen zo lang mogelijk thuis te wonen en zo lang mogelijk onafhankelijk te blijven tijdens het wassen en kleden. Wij sommen de mogelijkheden op hoe je een badkamer voor senioren het best inricht en welke hulpmiddelen het wassen en toiletbezoek vergemakkelijken. De badkamer is een potentieel voor oudere mensen omdat zitten, opstaan, bukken simpelweg niet zo eenvoudig meer gaat. Daarbij neemthet risico op vallen met botbreuken als gevolg toe.

Badkamer renovatie voor ouderen

Badkamers voor senioren

Er wordt enkel een douchegordijn of of een scheidingswand in veiligheidsglas geplaatst. De badkamervloer dient wel in anti-slip tegels uitgevoerd te worden. Staat er in de oude badkamer nog een kleine douchecabine met onhandige schuifdeuren, vervang van de douchecabine door een handige inloopdouche met en douchegoot. Of je kan je bestaand zitbat vervangen door een praktische inloopdouche, en dit in 1 dag! Blijft lang rechtstaan moeilijk? Voorzie de nieuwe inloopdouche dan van een handig zitbankje of een douchestoel. Zorg ook voor een geschikte douchekolom of sanitair dat op werkhoogte geplaatst wordt, ook al de senior neerzit.

Een badstoel of een badkrukje wordt in het bad of op te badrand geplaatst. De hoogte is aanpasbaar naargelang de mogelijkheden van de gebruiker. Je zit comfortabeler door het gebruik van een badkussen. Door een opblaasbaar badkussen of een permanent badkussen in de badkuip te plaatsen verminder je het glijden in bad en ondersteun je beter de rug.

Badkamer ouderen

Er bestaan ook een kunststof handgreep die je kan verplaatsten, zo hoef je niet te boren in dure badkamertegels en hoef kan je dezelfde handgreep steeds verplaatsen en hergebruiken. Heb je geen plaats om een handgreep te plaatsen, dan kan je als hulpmiddel een handgreep op de badrand plaatsen, ideaal om in- en uit te stappen of om je recht te trekken in bad.

Het instapbad is voorzien van een handig deurtje wat in- en uitstappen makkelijk maakt. Badliften bestaan er in tal van soorten en vormen. De badlift zorgt ervoor dat je langzamerhand in het water zakt, zonder dat je je hoeft te bukken. Invalide personen of senioren die niet zelfstandig in en uit het bad kunnen stappen kunnen ook gebruik maken van de tillift met zitdoek.

Bij een gladde vloer kunnen de tegels behandeld worden met anti-slip zodat deze veiliger wordt.

Badkamer seniorproof

Wordt zitten opstaan na het toiletbezoek moeilijk, dan kan je je bestaand toilet laten vervangen door een verhoogd toilet of je kan een toiletverhoger op het bestaande toilet plaatsen. De verhoogde wc-pot is verkrijgbaar als staand model of als hang-wc. Vergeet niet de nodige handgrepen te voorzien lang één of beide kanten van het toilet.

Indien je niet meer in staat bent om toiletpapier te gebruiken, dan is de wc met onderdouche of douche-wc dé oplossing. Door middel van een warme waterstraal én een föhn verlaat je proper het toilet. Wastafels Je kan de bestaande lavabo of wastafel vervangen door een zwenkbare lavabo, een in de hoogte verstelbare wastafel of een verstelbare of kantelbare spiegel.

Badkamer verbouwen ouderen

Zo hoef je niet meteen een heel nieuwe douche aan te leggen. De elementen zijn ook eenvoudig weer te verwijderen, mocht je het huis willen verkopen. Als het (financieel) niet mogelijk is om het bad te verwijderen en vervangen voor een inloopdouche, dan moet het bad aangepast worden.

Badkamer senioren

Dat een senioren badkamer tegenwoordig in ieder design leverbaar is, is natuurlijk prachtig. Maar om zo lang mogelijk zelfstandig te blijven, speelt veiligheid een belangrijke rol. Hieronder vind je daarom een beknopt overzicht van mogelijkheden om de veiligheid in jouw badkamer te verhogen: Veiligheid in bad. De meeste ongelukken met ouderen in bad gebeuren bij het in- of uitstappen.

Badkamer verbouwen senioren

Op een bepaald ogenblik dient het aanpassen van een bestaande badkamer naar een zich aan. Bij badkamers voor senioren is het zeer belangrijk bij het ontwerp van een badkamer voor senioren dat alles "dicht bij de hand is". Hoe meer iemand die slecht te been is zich moet verplaatsen, hoe meer kans op vallen met een eventuele breuk tot gevolg.