Tuinieren boeken

Boeken over tuinieren: 5 tips

Er is heel wat informatie te vinden in boeken over tuinieren en tuinontwerpen. Of je nu inspiratie zoekt, een tuinrenovatie plant of gewoon wilt weten wat je moet doen als je gazon plotseling onder water komt te staan, er zijn heel wat mooie titels verkrijgbaar die kunnen helpen. Als je niet zeker weet waar je moet beginnen, zijn dit 5 van onze favorieten.

1. De wilde tuin 

Wilde tuinen zijn al anderhalve eeuw een inspiratiebron voor tuinliefhebbers en -architecten die prachtige tuinen schiepen die weinig onderhoud vergen. Iedereen die geen zin heeft om te spitten, te harken en te wieden, kan besluiten het over een andere boeg te gooien. De tuinier van de wilde tuin wordt bondgenoot van de natuur en probeert haar te volgen in plaats van zijn wil op te leggen. Een wilde tuin laten ontstaan is bovendien goed voor de biodiversiteit. Zonder al te veel lichamelijke inspanning kan de mens bijdragen aan de cyclus van de natuur, en het levert nog een mooi resultaat op ook. De wilde tuin is een boek om na lezing te laten zien aan je buurman, als die voorzichtig komt vragen of je dat ontsierende onkruid niet eens zou willen maaien...

De Wilde Tuin

2. Tuinieren en tuinplanten 

Twee complete gebonden boeken in een stevige cassette Deze BoekenBox bevat twee complete boeken: Handboek tuinplanten en Tuinieren in de praktijk, twee unieke naslagwerken voor iedere tuinliefhebber. In het Handboek tuinplanten vindt u beschrijvingen van en onmisbare teeltinformatie over meer dan 2500 algemene tuinplanten. Met adviezen over het kiezen van planten voor verschillende grondsoorten en plekken. In Tuinieren in de praktijk vindt u alles wat u moet weten over het ontwerpen van een tuin, het plannen van de mooiste beplanting en het realiseren van uw tuinwensen. Een allesomvattende leidraad voor alle klussen in de tuin, van seizoen tot seizoen tot in detail beschreven. Deze boeken zijn eerder verschenen als losse edities in een groot formaat.

Tuinieren & Tuinplanten

3. Zin in tuin

Winnefred van Dijk is al meer dan tien jaar tuinvrouw in Trompenburg Tuinen & Arboretum. Geïnspireerd door het werken in de mooiste tuin van Rotterdam (en ver daarbuiten, volgens haar) schreef ze elke week een column in de plaatselijke krant de Ster van Kralingen. Nu zijn, op veler verzoek, de beste stukjes gebundeld. Lees wat je met onkruid kan doen of laten. Waarom snoeien hetzelfde is als je haar laten knippen en waarvan geiten hitsig worden. Wat schrikt slakken af en waarom bloeien je pioenen nooit? Of je nu serieus tuiniert of maar wat aanrommelt, zelfs zonder tuin is dit een boek waar je veel plezier aan beleeft. Het geeft je, hoe dan ook: zin in tuin!

Zin in Tuin - Winnefred van Dijk

4. De makkelijke moestuin

De moestuin is populairder dan ooit. Zo'n prachtig plekje vol leven, knapperige groentes, verse kruiden, bloemetjes en bijtjes wil iedereen wel. Toch lijkt een succesvolle moestuin maar voor weinigen weggelegd. Als je als beginner een moestuin wilt beginnen, dan is dit boek je op het lijf geschreven. De gids vertelt hoe je met kinderlijk gemak een moestuin ontwerpt. Het onderhoud zal dan niet meer dan enkele minuten per dag van je vragen. Voor iedereen ligt het tuinieren zo binnen handbereik.

De Makkelijke Moestuin - Jelle Medema

5. Verwoesting door passie

Rob Verlinden is dé tv-tuinman van Nederland. Maar wat gaat er schuil achter die man met die gouden handjes en die vlotte babbel? De man die tuinieren naar televisie bracht, aan de basis stond van succesvolle tuinprogramma’s als Eigen Huis & Tuin en Robs Grote Tuinverbouwing, en graag de bloemetjes buiten zette – wat hem bijna zijn leven kostte. Met strakke oneliners praat de Johan Cruijff van het bloemenveld ons bij over de do’s en don’ts van het tuinieren. Ook geeft hij ons een inkijk in zijn persoonlijk leven.

Verwoesting door Passie - Rob Verlinden

Tot slot

Boeken over tuinieren heel geschikt als geschenk. Mensen met of zonder groene vingers doe je gegarandeerd een plezier met een boek. Vooropgesteld dat deze persoon wel een tuin heeft natuurlijk.