Aanpassen vloeren, wanden & plafonds

Aanpassen vloeren, wanden & plafonds

Op het moment dat je het huis gaat verbouwen komt het opknappen van de wanden, vloeren en/of plafonds ook aan bod. Hierbij kun je denken aan schilderen of behangen van muren, het stukadoren van plafonds of het betegelen van vloeren. Afhankelijk van het budget (de kosten die je kan maken) is er een heleboel mogelijk. Schilderen en behangen kun je vaak zelf doen en brengt daarom lagere kosten met zich mee dan bijvoorbeeld stucwerk, wat toch echt door een specialist gedaan moet worden. Afhankelijk van het materiaal dat je kiest (verf, tegels, e.d.) kunnen de kosten oplopen.

Vloeren

Bij het behandelen van vloeren kan je denken aan het storten van een betonvloer, het agaliseren van de ondervloer en het aanbrengen van de afwerking (vloerbedekking, laminaat, tegels, e.d.). Het plaatsen van vloerbedekking of laminaat is iets wat een handige doe-het-zelver zonder de hulp van een aannemer kan doen. Daarmee kan je dus op de kosten besparen. Ga je de vloer egaliseren (met bijvoorbeeld egaline) of moet je een betonvloer storten heb je al gauw de hulp van een aannemer nodig en ga je hogere kosten maken.

Wanden

Bij het behandelen van wanden kan je denken aan het egaliseren van de wanden en het aanbrengen van wandstoffering. Ieder materiaal heeft zo zijn eigen voor- en nadelen en heeft natuurlijk ook een verschillende prijs. De wanden behangen of schilderen is bijvoorbeeld een goedkope optie en iets wat veel mensen zelf kunnen doen. Wandtegels worden vooral in natte ruimtes (o.a. badkamer) gebruikt maar zijn relatief duur. Stucwerk of sierpleisteren is weer duurder maar kan een luxe uitstraling geven.

aanpassen vloeren, wanden & plafonds

Plafonds

Bij het behandelen van een plafond kan je denken aan het verlagen, verhogen of vervangen van een plafond in verband met schade/lengte/isolatie en dergelijke. Wanneer je een handige klusser bent kan je zelf gerust een plafond aanbrengen. Het oude plafond kan je meestal laten zitten. De bijkomende werkzaamheden zoals elektraleidingen die verplaatst moeten worden kun je wellicht beter uitbesteden. Plafonds zijn er ook in verschillende soorten (materialen) en er zijn diverse manieren om een plafond te bevestigen. Het plaatsen van bijvoorbeeld gipsplaatsen is een allround klus waarbij je secuur en boven je hoofd moet kunnen werken. Je bent bezig met houtwerk en gipsplatne en wellicht moet er later ook nog gestukadoor of geverfd worden.