Welke afspraken moeten erin een huurcontract?

Welke afspraken moeten erin een huurcontract?

Veel particulieren verhuren woon- of kantoorruimte. In totaal zijn dat er zelfs 280.000, blijkt uit cijfers van CBS. Als je een woning verhuurt, is het belangrijk om afspraken goed vast te leggen. Welke afspraken dat zijn, hoe je ze vastlegt en hoe je problemen voorkomt? Daarvoor laat je een huurovereenkomst maken.

Wettelijk is het niet verplicht om een huurovereenkomst af te sluiten met je huurder, maar verstandig is het wel. Want bewijs maar eens dat bepaalde afspraken zijn gemaakt als de huurder dat ontkent. We leggen daarom graag uit welke afspraken je zou moeten vastleggen in een huurcontract.

Wat staat er in een huurovereenkomst?

Er zijn een aantal belangrijke onderwerpen in een huurovereenkomst waar je niet omheen kan: het gebruik, de huurprijs, borg, aansprakelijkheid, servicekosten, (huis)regels, het onderhoud en looptijd. Er staat ook een omschrijving van de ruimte in, net als het tijdstip en de manier van betalen.

In Nederland is er sprake van contractvrijheid. Zodoende kunnen verhuurders afspreken met huurders wat zij maar willen, als maar binnen de wettelijke beperkingen blijven. Het is daardoor wel mogelijk om hele specifieke afspraken te maken.

De belangrijkste onderwerpen zijn:

  • Huurprijs, servicekosten en borg
  • Looptijd
  • Aansprakelijkheid
  • Onderhoud
  • Huisregels

Waarom een huurovereenkomst nodig?

Door tal van regels worden huurders goed beschermd in Nederland. Zo kan het voorkomen dat een huurder recht heeft op zogeheten ‘huurdersbescherming’ en niet verplicht is om de woning of kantoorruimte te verlaten op de afgesproken dag. Een helder huurcontract voorkomt onduidelijkheid en conflicten.

Het is bovendien goed om je te realiseren dat er een verschil is tussen de verhuur aan een particulier en bedrijf. Particuliere huurders worden beter beschermd. Er mag namelijk volgens de wet meer worden verwacht van een professionele partij.

Juridisch advies huurovereenkomst

Bleijerveld Juridisch advies biedt hulp bij het controleren of opstellen van een huurcontract.

Dat gebeurt altijd tegen een vaste prijs.

Neem vrijblijvend contact op voor meer informatie of vraag kosteloos een offerte aan.