opgeruimde woonkamer

5 tips voor een opgeruimde woonkamer

Mensen met kinderen of huisdieren (of beide) zullen het herkennen. Het lijkt wel alsof die woonkamer altijd een zootje is. En ook al ben je maar met z’n tweetjes of in je eentje, dan nog lijkt de rommel zich achter je rug op te stapelen. Wat je eraan kunt doen? Blijven opruimen! Het is niet anders. Gelukkig zijn er wel wat handige tips die het je iets makkelijker maken. Graag delen we er een paar met je.

1. Een tijdschriftenrekje

Niets staat zo rommelig als rondslingerende kranten en tijdschriften. Zorg voor een net staand rekje naast de bank of aan de muur en leg daar de tijdschriften en kranten in die je nog moet lezen. Heb je ze uit? Dan kunnen ze bij het oud papier in de schuur. Van tijd tot tijd dus even dat rekje napluizen. Opgeruimd staat netjes.

2. Een rommelbakje in het dressoir

Heb je een salontafel met een lade? Mooi, dan kun je daar de spullen in kwijt die anders altijd maar op tafel blijven liggen. Kaarsen, onderzetters, afstandsbedieningen van je apparatuur. Als je niet over zo’n handige la beschikt, moet je het anders oplossen. Bijvoorbeeld met een rommelbakje dat je in je tv-meubel of dressoir plaatst. Handig! Als er visite komt, gooi je alles erin en ziet het er direct opgeruimd uit.

3. Zorg voor opbergruimte

De bovenstaande tip werkt niet als je geen opbergruimte hebt. Als er alleen een bank, een salontafel en een televisie of een tv-tafeltje in je kamer staan, ligt alle rommel er los omheen. Een afsluitbare kast, een dressoir of een ander opbergmeubel kan heel praktisch zijn. Heb je geen grote kamer? Geen probleem. Je vindt dit soort meubels in alle maten én je wint in feite ruimte doordat je geen dingen rond hoeft laten te slingeren. Boven op een dressoir kun je bovendien ook spullen kwijt.

4. Geef alles een vaste plek

Niets is zo vervelend als dat je je spullen niet terug kunt vinden. Je kunt dit heel makkelijk voorkomen door alles in je huis een vaste plek te geven: speelgoed, sleutels, schoenen. Je vindt alles makkelijk terug én het geeft een opgeruimd gevoel.

5. Regelmatig schoonmaken

Even een raam openzetten om de boel te laten luchten scheelt vaak al heel veel. En ook regelmatig die stofzuiger erdoorheen. Heb je echt een hekel aan stofzuigen, dan kun je zo’n robotstofzuiger overwegen. Die kun je ook programmeren om je kamer te doen terwijl jij aan het werk bent. Gemak dient de mens!

Waar moet ik beginnen met opruimen?

Als je je woonkamer gaat opruimen en je weet niet waar je moet beginnen, begin dan met een kleine plek. Kleine plekken of bepaalde ruimtes in huis ideaal om mee te starten. De badkamer, de voorraadkast, het aanrecht, de kapstok of de eettafel zijn een aantal voorbeelden van ideale beginplekken

Waarom kan ik niet opruimen?

Het kan dus zijn dat je het nooit geleerd hebt, maar door een 'life-event' tijdelijk nog meer moeite hebt met opruimen en overzicht houden. Ook kan het zijn dat je bijvoorbeeld ADD hebt en je vroeger wel een manier geleerd hebt om op te ruimen, maar dat deze manier van opruimen nog nooit voor jou gewerkt heeft.