Duurzaam tuinieren

Behalve dat je thuis binnen lekker bezig kunt zijn met duurzaam wonen, kan dat buiten natuurlijk ook! Vaak wordt het vergeten, maar met duurzaam tuinieren kun je net zoveel besparen. Wij delen een aantal tips en ideeën om jouw perfecte duurzame tuin in te richten. 

Duurzaam tuinieren

Of je nu een grote tuin hebt of alleen een klein balkon, duurzaam tuinieren kan altijd. Een duurzame tuin is een milieuvriendelijke tuin die bestaat uit natuurlijke bronnen en duurzame materialen. Voor een duurzame tuin is weinig onderhoud vereist. De samenwerking met de natuur staat centraal. Het is de bedoeling dat alles op een natuurlijke manier groeit.

Inrichting 

Een duurzame tuin kun je op heel veel manieren inrichten. Belangrijk is dat je bewuste keuzes maakt. Of je van een moderne tuin houdt of een klassieke tuin maakt allemaal niet uit. Het gaat om de juiste producten, materialen en beplanting. Wel eens aan je eigen moestuin gedacht? Dit is een stuk duurzamer dat jouw boodschappen uit de supermarkt. Een andere duurzame optie is het kiezen voor sterke planten. De sterke planten hoeven niet met bestrijdingsmiddelen worden ingespoten. Maar ook kun je bijvoorbeeld een groen dak aanleggen op je schuur of je garage. Dit heeft ook veel duurzame voordelen. 

Duurzame materialen en producten

Het is belangrijk dat in de tuin gebruik wordt gemaakt van duurzame materialen. Je kunt kiezen voor duurzame grondstoffen, sommige als ruwe grondstof, andere reeds verwerkt tot eindproduct. Kies niet zomaar een vlondersoort uit, maar verdiep je in de duurzame materialen en kies bijvoorbeeld voor Bamboo X-treme vlonderplanken. Deze vlonderplanken zijn een mooi alternatief voor steeds schaarser wordend tropisch hardhout voor buitentoepassingen. Daarnaast is het ook nog eens zeer geschikt voor buiten. 

Duurzame tuinverlichting

Duurzame tuinverlichting is een echte musthave voor een duurzame tuin. Helemaal in de zomer staat de buitenverlichting een groot deel van de tijd onnodig aan. Maar wij begrijpen zelf ook wel dat verlichting veel gezelligheid met zich meebrengt en daarom is de oplossing: duurzame tuinverlichting. De IKEA Solvinden is een van onze favorieten. Deze verlichting op zonne-energie zorgt voor sfeer in de tuin! 

Tips

Duurzaam tuinieren lijkt moeilijker dan het is, met wat handige tips kun je dit al heel gemakkelijk zelf. Allereerst is het gebruik van bestrijdingsmiddelen geen goed idee. Om het natuurlijke proces te versnellen kun je composteren. Verzamel GFT-afval en verspreid dit over de grond. Maak gebruik van inheemse planten, deze hebben minder onderhoud nodig. Ook kun je water besparen. Vang regenwater op in een regenton en gebruik dit vervolgens om de tuin water te geven. Voor verlichting in de tuin maak je gebruik van LED verlichting.