Inloopkast met deuren: chique & praktisch

Inloopkast met deuren: chique & praktisch

In onze Nederlandse huizen blijft het vaak puzzelen met de vierkante meters om deze ruimtes zo optimaal mogelijk te kunnen indelen. Kiezen voor een schuifdeur lost heel veel problemen op. Zo’n deur zwaait niet uit, zodat de doorgang eventueel wat smaller zou kunnen zijn. Op deze manier is het wellicht net wél mogelijk om een afsluitbare inloopkast te creëren.

Voordelen van een inloopkast met deuren ten opzichte van (losse) garderobekasten:

 • De slaapkamer blijft vrij van garderobekasten.
 • Alles bij elkaar: een inloopkast vervangt een veelheid aan losse kasten en kastjes (vaak nog van verschillende soort, hoogte, breedte en kleur).
 • Er zijn geen (vaak dure) deuren nodig omdat, simpel gesteld, de kamerdeur als kastdeur fungeert.
 • Afhankelijk van de uitvoering zijn soms geen kasten nodig, hoewel die het opbergen gemakkelijker maken.
 • Een inloopkast geeft een luxe gevoel...
inloopkast met deuren

Inloopkast deuren

Je kunt bijvoorbeeld gaan voor een lichtere kamerhoge deur of een zwaardere scheidingsdeur, in de breedte die jij nodig hebt. Schuifdeuren zijn in verschillende deurvullingen beschikbaar. Voor je inloopkast zijn schuifdeuren met een rollend of hangend systeem beschikbaar.

 • Onder-/vloergeleiders: Deze zorgen voor een goede geleiding van de hangende schuifdeuren.
 • Handgrepen: Vergroot het gebruiksgemak van uw schuifdeuren met handgrepen.
 • Stofstrips: Een stofstrip tussen de deuren zorgt voor minder stof achter de schuifdeuren.
 • Stootstrips: Met een stootstrip op de schuifdeuren, blijven de schuifdeuren en wanden schadevrij en beperkt het geluid zich tot een minimum.

Gebrek aan ruimte? Op maat gemaakte schuifdeurkasten zijn ruimtebesparender dan gewone standaard kasten, omdat deze geheel kamerhoog worden gemaakt en men daarnaast geen ruimte verliest door open draaiende deuren. Al heb je slechts een diepte van slechts 90 cm ter beschikking, dan is het al mogelijk om in plaats van een schuifdeurkast een luxe inloopkast te creëren.

De kasten van de inloopkast hebben (meestal) geen deuren.

Inloopkast met deuren

Aandachtspunten en tips voor een inloopkast met deuren:

 • Bedenk dat de kleding bij een inloopkast zonder toegangsdeur, of met een glazen deur of schuifwand, zeer goed georganiseerd moet zijn om niet slordig over te komen; bijvoorbeeld stevige kledinghangers (kleerhangers, "knaapjes") van dezelfde soort geeft een strakker beeld (bij voorkeur alle met een extra horizontaal deel zodat voor broeken dezelfde kledinghangers gebruikt kunnen worden; houten kledinghangers zijn vaak het stevigst, verkrijgbaar in vele houttinten en andere kleuren).
 • Zeker voor een kamer zonder daglicht geldt dat goede verlichting nodig is om een juiste kledingkeuze te kunnen maken (bij voorkeur een aardig aantal spotjes waardoor het licht meer gespreid wordt).
 • Zorg voor regelmatig verse lucht in de inloopkast om de kenmerkende kledingkastlucht te vermijden.
 • Uiteraard is verwarming onontbeerlijk; denk eraan dat sommigen vrij lang kunnen doen over het passen van kleding; een te verwarmen inloopkast is geen echte luxe
 • Een (hoge) spiegel is noodzaak in een inloopkast; vaak is er niet voldoende ruimte voor een vaste spiegel, in dat geval biedt een uittrekbare of draaibare spiegel uitkomst.
 • Als er voldoende ruimte is, is een kruk, bankje, poef of hocker handig om bepaalde kleding aan te trekken of gewoon om even te zitten- een stevige kruk. Deze kan ook gebruikt worden om gemakkelijker bij de bovenste planken te komen.
 • Voor hoge kasten of korte mensen: de garderobelift (kledinglift) is een voorziening met een hendel waarmee de kledingstang naar beneden wordt getrokken en weer omhoog geduwd kan worden.
 • Veel accessoires zijn zeer handig: een uittrekbare broekenhouder vermijdt dat je alle broeken op kleerhangers moet hangen of op moet vouwen, verder zijn er bijvoorbeeld nog een schoenenrek en een stropdassenhouder (ook voor riemen of halskettingen); soms tref je een wasmand aan, maar die is niet zo fris in een inloopkast/garderobekamer.
 • Het werkt gemakkelijker wanneer de kleding is opgehangen dan wanneer die neergelegd is op planken of opgeborgen in laden: je hoeft niet alles op te vouwen en je ziet gemakkelijker wat je aan wilt trekken (de broekenhouder e.d. zijn niet altijd nodig: soms is de inloopkast zo in te richten dat er met stangen, planken en lagere kastjes veel hang- en bergruimte ontstaat. 

Deur inloopkast

Zo kan een deur bijvoorbeeld onder en boven worden voorzien van een (hout-)dessin en in het midden van gespoten glas. Door middel van deze vlakverdeling kunt u ook deuren laten maken die breder zijn 100 cm. De combinatie van glas en metaal is eveneens op dit moment een duidelijke trend.

Je kunt je schuifdeurkast laten voorzien van gespoten glazen deuren, gecombineerd met bijvoorbeeld een zwart frame. Doordat het glas (aan de achterzijde van de glasplaat) wordt gespoten, wordt een hoogglans effect bereikt, hetgeen er bijzonder luxe en modieus uitziet. Bijkomend voordeel is dat de deuren ondoorzichtig zijn, maar toch luchtig ogen.

Op die manier krijgt de kast een meer warme uitstraling. Met name de donkere tinten zoals zwart en antraciet geven de schuifdeurkast een luxe en eigentijdse uitstraling. Zeer gewild zijn de eigentijdse schuifdeuren voorzien van een zwart frame en helder of getint glas. 

Indien je wilt dat jouw schuifdeurkast alle modetrends doorstaat of indien je nogal eens verandert van interieur, dan kun je kiezen voor een schuifdeurkast met spiegeldeuren. De spiegeldeuren zijn er in drie tinten: helder, grijs getint en brons getint. Naast het feit dat een dergelijke kast zeer neutraal is, geven de spiegeldeuren optisch gezien een zee van ruimte.

Inloopkast deur

Kasten en inloopkasten kunnen eigenlijk in iedere ruimte en kamer worden toegepast. Van de vloer tot het plafond en van wand tot wand, onze kastenmakers gaan aan de slag met jouw idee. Ook voor moeilijke ruimtes, bijvoorbeeld onder een schuin dak, is een oplossing te vinden. Als de muren, vloeren of plafonds niet haaks op elkaar staan, hoeft dat voor ervaren kastenmakers geen probleem te zijn.

Je kunt ook kiezen voor landelijke/klassieke schuifdeuren die prachtig staan in een jaren-30 woning. Er zijn verschillende modellen en kleuren mogelijk. De grepen bij dit soort deuren worden in de deur gefreesd en zijn verkrijgbaar in zwart, zilver en champagnekleur. Dit soort deuren zijn strak vormgegeven en hebben een prachtige moderne-minimalistische uitstraling.

Barndeuren hebben een heel eigentijdse industrieel-landelijke look, die in veel huizen perfect past. De kleurkeuze zal ook bijdragen aan de mate waarop de deur een grote of minder grote rol speelt. Ga voor stoer en maak hem donkergrijs in een verder compleet witte ruimte. Of hou het subtiel en werk met verschillende wittinten of natuurlijke nuances van bruinen en grijzen in de kamer.