Jaren '30 kast kopen? Trendy!

Jaren '30 kast kopen? Trendy!

Iedereen heeft een eigen persoonlijke smaak en stijl in alles. Zo ook in kasten. Er zijn liefhebbers voor moderne en strakke designs of liefhebbers voor een industriële ingericht huis. Aan de andere kant is er de jaren '30 kast die nog altijd veel sfeer brengt in veel huishoudens Maar wat is nou typerend voor een badkamer jaren '30 stijl? En hoe creëer je deze? In dit artikel gaan wij jou daar meer over vertellen.

Een interieur uit de jaren '30 raakt nooit uit de mode en is ontzettend tijdloos. Dat blijkt ook uit het feit hoe snel jaren '30 huizen worden verkocht - je moet er als de kippen bij zijn, zeker in steden als Utrecht en Amsterdam. Wellicht is het renoveren en opknappen van zo'n woning een flinke klus, maar voor wat hoort wat.

Deze huizen hebben een huiselijk karakter met mooie oude details. Hoe langer je kijkt, hoe meer prachtige details je ziet. Erkers, houten stoelen, glas-in-lood ramen, fraaie details in metselwerk en decoratief vormgegeven houtwerk zijn onder andere karakteristieke kenmerken van deze woningen.

Jaren 30 kast

Jaren 30 kast

Een typische jaren 30 kast is vaak een nostalgische kast met een vintage touch. De basis van de kast bestaat uit jaren 30 tegels in een ruitjespatroon. Dit zijn vaak zwarte en witte motieven, maar ook mintgroen is een populaire keuze.

Dit soort kasten staat prachtig in een landelijk ingerichte of jaren '30 woning en geeft een chique uitstraling aan uw woning. Er zijn verschillende fraaie modellen mogelijk; de deuren worden uiteraard geheel op maat gemaakt. Ook hoogglans schuifdeuren zijn tegen meerprijs mogelijk. Het interieur bij dit soort kasten is uiteraard ook geheel naar uw wensen aan te passen.

Het kleine halletje in onze jaren 30 woning was erg rommelig. Een deur werd niet gebruikt en daar was wat meer ruimte voor de kapstok. De verwarming moest ook blijven. Dus iets met de juiste maten vinden was niet mogelijk. Een ondiepe kast op maat met veel bergruimte was dé oplossing voor kleding, sportspullen etc.

Mooi verweerd antiek (hang)kastje uit een Hongaarse werkplaats, geschat een jaar of tachtig oud. Neer te zetten of aan de wand hangen; dit juweeltje oogt als blikvangertje in elke ruimte. De achterwand heeft een scheur maar dat past wel bij dit stokoude meubeltje. De afmetingen: B = 76 cm, H = 73 (het kastje zelf), H = 83, D = 22 cm.

Kast jaren 30

Deze eikenhouten kast uit de jaren 30 had flinke klappen opgelopen tijdens een verhuizing. Hierdoor waren verschillende pen-gatverbindingen in de deuren gebroken. Bovendien, de deuren klemden en konden niet meer dicht. Tenslotte, de wasafwerking was in de loop van de jaren schraal geworden. 

Helaas moest er wat bijgewerkt worden omdat sommige muren wel erg scheef stonden. Om in jaren 30 stijl te blijven werden randen gefreesd. De lijnen voor de constructie hebben we op het gezaagde MDF getekend en daar gaten voor deuvels geboord. Randen gefreesd (i. v.m. stijl) en vervolgens geseald met Frencken randsealer.

De breuk in de verbindingen in beide deuren is hersteld. Er is een inzetje geplaatst in de bovenregel van de rechterdeur. De deklijst is opnieuw verlijmd. Het sleutelplaatje is teruggezet. Er is een massief deeltje eiken verlijmd, zodat het slot in de lade niet meer los zit. De deuren zijn opnieuw afgehangen, zodat ze weer lekker lopen.

Uitgebroken stukjes bij de deklijst van het glas zijn opgevuld. Er is een nieuwe afwerking aangebracht. De afwerking van de planken is opgefrist.

In een krappe werkkamer realiseerde ik een wandmeubel met een geïntegreerd bureau. Voldoende ruimte voor boeken, printer en administratie. Het meubel is gemaakt van massief vurenhout, waarmee ook paneeldeurtjes zijn gemaakt. Samen met de klassieke gietijzeren greepjes geven die een beeld dat past bij de jaren ’30 woning. Het gehele meubel is gelakt in een lichte grijsblauwe kleur.

Een slaapkamer in Hillegersberg-Noord met een flinke hang- en legkast diende wegens ruimtegebrek voorzien te worden van vouwdeuren. Schuifdeuren zouden hier onpraktisch zijn en scharnierdeuren zouden de toegang tot de kamer blokkeren of de fraaie lichtinval hinderen in deze karakteristieke jaren 30 woning. Een bijpassend gemaakte ladekast onderbreekt de kastenwand en laat de functie van het zijraam volledig in takt, terwijl de sokken en de lingerie een fraaie bergplaats hebben.

Zo werden bijzondere kamer en suite deuren met glas-in-lood en de verwijderd door de vorige bewoners. De bewoners zijn zich vaak niet goed bewust van de waarde van deze originele stijlkenmerken. Het zou toch jammer zijn als je pas na verbouwing van je huis bedenkt dat je liever deze de originele details had willen toevoegen dus is het handig om hier vooraf je wensen en ideeën over te vormen.

Vooral omdat de meeste onderdelen zeer intensief worden gebruikt en vaak een echte eye catcher vormen en daarmee essentieel zijn voor de uitstraling en beleving van je jaren 30 huis. Nog steeds hoor ik verhalen van nieuwe bewoners van oude jaren 30 huizen die op hun zolder de originele glas-in-lood schuifdeuren vinden en besluiten om deze deuren in een nieuwe kamer en suite op maat weer terug te laten plaatsen!