keukenindeling

Doordachte keukenindeling; voorwaarde voor werkbare keuken!

Houd bij het maken van de keukenindeling rekening met je kook- en leefgewoontes. En vergeet daarbij natuurlijk niet de mogelijkheden van je huis. Om je alvast wat wegwijs te maken, vind je hieronder de opties voor een keukenopstelling.

Houd bij het kiezen van de opstelling de belangrijkste keukenfuncties voor ogen: eten voorbereiden, koken en opbergen. Hieronder de diverse keukenopstellingen op een rij.

L-vorm

De L-keuken is erg populair en komt veel voor. Het biedt veel bergruimte en is daardoor ideaal voor gezinnen. Bovendien is de opstelling in vrijwel elke woning te realiseren. Enige vereiste: een ruimte met twee aan elkaar grenzende muren. Je kunt een handige driehoek maken tussen spoelen, koken plus koelen en vriezen. Voor een L-vormige keuken is gemiddeld  zeven strekkende meter nodig.

U-vorm

De U-keuken is een keuken voor de echte kookliefhebber. Je hebt namelijk alles binnen handbereik om lekker te kunnen koken. Deze keuken heeft drie aan elkaar grenzende muren nodig en vraagt dus om veel (kast)ruimte. De korte loopafstanden maken de U-vorm doelmatig en comfortabel. De maatvoering van deze keuken is zo’n vier meter lang en twee á drie meter breed.

keukenindeling

Rechte keuken

Heb je weinig ruimte? Dan is een rechte keuken, ook wel enkelwandige keuken genoemd, de juiste oplossing.  De keuken wordt tegen één wand geplaatst. Plaats in een rechte keuken de wasbak in het midden; op juiste afstand van de kookplaat en met voldoende ruimte voor het bereiden van eten.

Dubbelwandige keuken

Dit is de beste opstelling voor een keuken met een deur en raam tegenover elkaar. Doordat de keuken uit twee tegenover elkaar liggende aanrechtbladen bestaat, heb je veel werkruimte. Zorg wel dat de ruimte tussen beide wanden minimaal 120 centimeter is, zodat je aan beide kanten de lades tegelijk kunt openen.

Eilandkeuken

Deze keuken staat in het midden van een ruimte en is zeer geschikt om de kook-, berg-, en leefruimte samen  te voegen. Deze keuken zorgt immers voor veel gezelligheid. Door de tweedeling van het aanrechtblad wordt de ruimte optimaal benut. Aan de ene kant kun je wassen en snijden en aan de andere kant braden, stomen en bakken. Ook als je ruimte wilt besparen is een kookeiland mogelijk een oplossing. Het eiland kun je namelijk ook als eettafel gebruiken. Houd rekening met een oppervlakte van ongeveer twintig vierkante meter.

G-vorm

Kenmerkend voor de G-keuken is de cirkelopstelling. Het is uitermate geschikt voor grotere ruimtes. Bovendien beidt het veel werk- en opbergruimte.

Keuken op maat

Meer en meer wordt er gevraagd om keukens op maat. Keukenbouwers spelen daarop in door exclusieve keukens te ontwerpen en te bouwen  die precies passen bij de beschikbare ruimte, het keukenbudget en individuele wensen en eisen. Zowel qua stijl, kleur en maat. Als je dus weinig vierkante meters tot je beschikking hebt, kan een keuken op maat een oplossing zijn.