Hol semi-massief of massieve vlonderplanken

Hol semi-massief of massieve vlonderplanken?

Bij HomingXL verkopen ze drie verschillende uitvoeringen vlonderplanken composiet: hol, semi-massief en massief. Maar wat is nu het verschil tussen deze uitvoeringen?

Het verschil zit hem in de binnen structuur van de planken, wat weer invloed heeft op het gewicht dat de planken kunnen dragen. Massieve vlonderplanken zijn de sterkste planken maar ook de duurste.

Holle vlonderplanken bevatten zogenoemde binnenkamers, wat ze letterlijk hol maakt vanbinnen. Het voordeel van holle vlonderplanken is dat ze goedkoper en lichter zijn, maar ook kwetsbaarder door de open binnenkant. Ze kunnen gemiddeld 17 kg per m2 dragen. Holle vlonderplanken zijn zeer geschikt voor een balkon of terras en worden aan veel particulieren verkocht.

De semi-massieve vlonderplanken bevatten kleinere binnenkamers en dus meer materiaal aan de binnenkant van de plank. Dit maakt de semi-massieve vlonderplank sterker dan de holle vlonderplank, maar nog niet zo sterk als de massieve vlonderplank.

De semi-massieve planken kunnen gemiddeld 22 kg per m2 dragen en worden ook voornamelijk aan particulieren verkocht. Massieve vlonderplanken bestaan uit één geheel en is dus een dichte plank. Deze planken kunnen hogere puntbelastingen verdragen en zijn daarom zeer geschikt voor intensiever gebruik, zoals zwaar tuinmeubilair. Na nadeel is dat er wel een hoger prijskaartje aanhangt. 

Bij holle en semi-massieve vlonderplanken is het belangrijk om ze met afschot af te leggen, zodat er geen water in de planken kan blijven staan. Massieve vlonderplanken kunnen daarentegen waterpas worden afgelegd. Alle drie de varianten vlonderplanken worden bij HomingXL is vele verschillende kleuren en motieven verkocht.   

Hol semi-massief of massieve vlonderplanken?

Instructies en benodigdheden voor een composiet vlonder

Als je zelf je composiet vlonder gaat leggen heb je daar natuurlijk een aantal benodigdheden voor nodig. Zorg er ten eerste voor dat het terras in de lengterichting van de vlonderplanken iets afloopt onder een lichte hellingshoek van circa 1 cm per strekkende meter. Dit zorgt er namelijk voor dat regenwater van het terras kan afvloeien.

We raden aan om een worteldoek te plaatsen onder de onder constructie. Het zou namelijk jammer en vervelend zijn als er onkruid door jouw vlonder groeit. De vlonderplanken worden niet direct op de grond geplaatst, maar worden gemonteerd op onderbalken. Die balken liggen altijd 30 tot 35 cm uit elkaar (bij houten vlonders 40 cm).

Het is belangrijk om de balken niet verder uit elkaar te plaatsen. Dan loop je het risico dat je de vlonder onvoldoende ondersteuning geeft en de planken het gewicht niet kunnen houden. Een veelgebruikte onderbalk is een balk van 4,5 cm x 6,8 cm.

Wanneer de onder constructie af is kan hier de eerste rij vlonderplanken op worden geplaatst. In de groeven van de planken worden bevestigingsclips geplaatst. De clips worden vastgeschroefd aan de onder constructie, daarna kan de volgende rij met vlonderplanken worden aangebracht. Deze stappen herhalen zich tot dat de gewenste omvang van de vlonder is bereikt.

Voor een nette afwerking van de zijkanten van de vlonder gebruik je een randafwerking. De randafwerking plaats je alleen aan de ‘open’ kant van de vlonder. Houdt er rekening mee dat de vlonder niet strak tegen een muur of wand wordt geplaatst, houdt hier ongeveer 2 à 3 cm tussen. Dit heeft te maken met de ventilatie, zodat het niet te nat wordt onder de vlonder.

De holle vlonder planken van C-Wood zijn verkrijgbaar in de lengtes 3 meter, 4 meter en 5 meter en de semi-massieve planken van C-Wood zijn verkrijgbaar in de lengte van 4 meter. De massieve planken van GarPro zijn ook verkrijgbaar in de lengte van 4 meter.

Wanneer er bijvoorbeeld een terras wordt gebouwd van 6 meter lang, moet er dus worden nagedacht over een bepaald inlegsysteem en dat de planken gezaagd moeten worden. Gebruik bij het zagen van composiet vlonderplanken altijd een zaagblad met een fijne tand. Maak na het plaatsen je vlonder direct goed schoon om het vuil van opslag, transport en het plaatsen te verwijderen. Hiervoor kun je een universele terrasreiniger gebruiken voor het beste resultaat.

Samenvatting

Hierbij alle benodigdheden nogmaals op een rijtje voor jouw vlonder project:

  • Composiet vlonderplanken
  • Liggers/onderbalken
  • Worteldoek
  • Bevestigingsclips en schroeven
  • Randafwerking
  • Universele terrasreiniger

Goed gereedschap is het halve werk. Zorg ervoor dat je het volgende gereedschap klaar hebt liggen voor je begint aan de vlonder:

  • Grondboor
  • Hamer
  • (Schroef)boormachine
  • Waterpas
  • Zaag (met een fijne tand)
  • Potlood
  • Meetlint/rolmaat

Succes met de klus!