Plafond restauratie: dit zijn de opties

Plafond restauratie: dit zijn de opties

Een nauwkeurige, vakkundige restauratie vergt tijd, vakmanschap en kennis. Gespecialiseerde stucadoorbedrijven hebben diploma’s behaald in zowel het stukadoorsvak als op de kunstacademie. Zodoende beheersen zij het ambacht én de kunst van het sierwerk. Tijdens een zorgvuldige voorbereiding brengen ze in kaart om welke bouwstijl het gaat, welke materialen en technieken zijn toegepast – en hoe omvangrijk de schade is.

Ontstaan er beschadigingen of scheuren aan uw plafond of de ornamenten van het plafond? En wil je je plafond vervangen of renoveren? Van plafond restauratie (het opnieuw stucen van uw plafond), tot het vervangen van lijsten tot aan het restaureren van ornamenten, zoek een stukadoorsbedrijf die de klus kan klaren.

Opdracht latex spuiten en herstellen van alle krimpscheuren en beschadigingen in de plafonds. Plafonds kunnen op deze manier volledig gerestaureerd en voorzien worden van Airless spuitwerk. Hiervoor wordt een spanningsvrije latex gebruikt met een zeer hoge dekkingsgraad. Na dat alle krimpscheuren en ontbrekende stukjes in het plafond zijn afgedicht en bijgewerkt, kan deze voorzien van latexspuitwerk.

Door onze brede kennis en expertise van latex muurverf spuiten ben je in veel gevallen goedkoper uit je plafond laten spuiten! Dit laat zich niet alleen in geld uitdrukken maar ook in kwaliteit en jaren lang woonplezier. Voor vrijwel iedere opdracht is er een passende, voordelige oplossing.

plafond restauratie

Dit project betrof het restaureren van een plafond in een woonhuis. 

Plafond restauratie

De term ‘restauratie’ denk je gelijk aan het in oude staat terugbrengen van historische gebouwen en bouwwerken ook wel monumenten genoemd. Tegenwoordig wordt er bij restauratie ook gedacht aan het restaureren van bijvoorbeeld auto’s of locomotieven. Waar het voornamelijk om gaat is het in oude staat brengen van unieke objecten, van historische of artistieke waarde.

De voortgang en het door ontwikkelen van het restaureren als vak in rond de 20ste eeuw. Dit geld dan niet voor het restaureren van de schilderijen met de daarbij behorende lijsten. Dit is al veel langere tijd een vak apart. Door een streven vanuit de poltiek in die tijd waarbij ze hunkeren naar deregulering van de arbeidsmarkt zal op dat moment een vereniging opstaan namelijk de vereniging voor Restauratoren Nederlanden, deze organisatie ofwel vereniging zet zit in voor de beroepsgroep restauratoren in welke branche dan ook.

Restauratoren Nederland heeft ook naast zijn vaste ledengroep ook vaklieden die net niet voldoen aan de gestelde eisen voor lidmaatschap aan deze vereniging maar wel mogen associëren met deze vereniging ofwel organisatie. Het Register is een organisatie waar een restaurateur zich moet inschrijven om in een register te komen zij moeten dan voldoen aan een aantal eisen die voornamelijk te maken hebben met kwaliteit.

Zij zetten zich in voor de restauratie bedrijven in Nederland, en richten zich meer op de ambachtelijke wijze waarop het vak word uitgeoefend. Dit betekend dat zij zich niet bezig houden met het laboratorium gedeelte. Natuurlijk is er ook nog de restauratie architect. Hier is geen organisatie of vereniging voor in het leven geroepen.

plafond gerestaureerd

Plafond restaureren

Stucplafond reconstructie, het nieuwe plafond is elegant en eigenlijk nog mooier dan het oude. Alle ornamenten en lijsten zijn opnieuw gemaakt. Oud plafond, voordat het voor restauratie werd verwijderd. Oude rozet, beschadigd door scheuren en aangetast door oude verflagen en vocht. Nieuwe rozet, een gerestaureerde en na-gebeeldhouwde kopie van het origineel.

Nieuwe perklijsten en rozetje. Gescheurd stucplafond, de barsten lopen door alle lijsten en sierstukken heen. Nieuw stucwerk en sierlijst geplaatst. Restant oude schouw. De oude ornamenten waren al 30 jaar eerder verwijderd. Schouw met pilasters, de nieuwe schouw in stijl van het huis. Supra Camino schouwbovenstuk, het nieuwe bovenstuk met pilasters en architraaf.

De blauwe schildering in de kamerwoning van het hofje van Bijleveld past in de 17e eeuwse traditie van decoratieve schilderingen. Een uitgebreide volière is geschilderd tegen een achtergrond van donkere ranken van planten en bloemen rondom een naakt met vaandel, staand op een galopperend paard. Op het vaandel staat de tekst: Godt is mijn toevlucht ANNO 1621.

Bovendien is het blauw van het smalt, een glasachtig blauw pigment dat met name in de 17e eeuw werd toegepast, verpoeierd. Uit het onderzoek van het ICN is gebleken dat het bindmiddel een dierlijk lijm is dat zijn lijmkracht heeft verloren. De restauratiewerkzaamheden bestonden uit het herstellen van het plafond en het schoonmaken van de schildering.

Dat betekent het geheel van werkzaamheden aan een oud plafond dit beschadigd of een verloren gegaan deel en voorwerp in oude staat terug brengen. Men zegt wel eens dat het wordt terug gebracht in oorspronkelijke staat dit is onjuist, Met rede dat het een oud en beschadigd ornament of sierlijst een beschadig ornamenten en of sierlijst blijft.