waardevermeerdering na verbouwing

Waardevermeerdering na verbouwing?

Maar liefst 68% van de Nederlandse huizenkopers wil een woning die al af is en 14% een huis waar nog aan geklust moet worden. Maar het opknappen van de woning heeft niet alleen voordelen voor het verkopen ervan. Ook jij plukt nog de vruchten van je opgeknapte huis. Wil je weten wat je moet doen om je woningwaarde te verhogen? Lees dan even verder.

Verbouwen waardevermeerdering

Wil jij jouw woning uitbreiden? Houd dan rekening met de volgende punten: De waardeverhoging van het uitbreiden van je woning is afhankelijk van waar je in Nederland woont. Zo zijn vierkante meters in Amsterdam doorgaans een stuk waardevoller dan de oppervlaktes vande meeste woningen op het platteland.

Vaak kun je vergunningsvrij een aanbouw realiseren aan de achterkant van de woning. Check bij jouw gemeente of dit ook voor jouw situatie geldt. Het uitbreiden van een woning gaat vaak ten koste van het tuinoppervlak. Meestal is extra woonruimte meer gewild dan buitenruimte, maar houdt deze balans goed in de gaten.

waardevermeerdering na verbouwing

Huis verbouwen waardevermeerdering

Wil je zeker weten dat de verbouwing waardevermeerdering oplevert, dan zijn deze tips sowieso slim: Denk voor je begint eerst na over de mogelijke kopers. Wat voor mensen zijn het en wat zoeken zij in een woning? Op welke manieren kun je jouw huis interessanter voor ze maken? Verbouwingen waarmee je extra woonoppervlakte creëert, leveren vrijwel altijd waardevermeerdering op.

Tip 1: Verduurzaam je woning

Door middel van het plaatsen van isolatie, haal je het meeste uit de verduurzaming van je woning. Met goede isolatie in huis, bespaar je al snel tot 30% op de stookkosten. Gemiddeld betaal je € 2.500 voor het laten isoleren van je huis, inclusief btw en arbeidskosten.

Ook het plaatsen van dubbel glas levert je een besparing op: € 280 per jaar aan energiekosten om precies te zijn. Dit is dus voordelig voor jou, het milieu en de eventuele toekomstige bewoners van je woning.

Isoleren en dubbel- of tripleglas plaatsen zijn handige manieren om je huis te vergroenen. Omdat je woning warmte beter vasthoudt en daardoor energiezuiniger wordt, krijgt ‘ie een beter energielabel. En dat label wordt steeds belangrijker bij het bepalen van de waarde van een huis. Nog zo’n duurzame maatregel die de waarde van je woning een boost geeft: zonnepanelen.

Tip 2: Verbouw de zolder

Je kunt je woningwaarde flink verhogen door je zolder te verbouwen. Geef de muren vervolgens een likje verf of voer andere renovatiewerkzaamheden uit.

Je kunt bijvoorbeeld bestaande ruimtes geschikt maken voor bewoning door een vaste trap naar de zolder te bouwen, de kelder uit te diepen of de garage om te toveren tot een extra kamer. Ook een dakkapel levert extra woonruimte op.

Een extra tip voor de verbouwing van je zolder: Wil je een andere vloer plaatsen? Let dan goed op de mogelijke geluidsoverlast die je kunt veroorzaken voor de verdieping onder de zolder. Een houten vloer brengt vaak meer overlast met zich mee dan een vloer met tapijt.

De isolatie blokkeert het geluid, waardoor de personen onder de verdieping geen last hebben van stampende bovenbewoners. Maak handig gebruik van de ruimte door inbouwkasten te plaatsen of een extra vide te bouwen waar je jouw bed neerzet. Hierdoor heb je veel vierkante meters over die de waarde van je woning aanzienlijk verhogen.

Voorkom dat de verbouwing mis gaat!

Tip 3: Renoveer je badkamer

De renovatie van je badkamer levert je gemiddeld een waardvermeerdering tot 50% van de verbouwingskosten op. Een stuk minder dan bij de voorgaande tips dus. Waarom? Het is lastig een badkamer te ontwerpen die ieders behoefte vervult Dit komt doordat iedereen een andere smaak heeft.

De prijs voor badkamerrenovatie ligt met € 5.000 inclusief arbeidskosten en btw lager dan de prijs voor het renoveren van de meeste projecten in dit rijtje. Dat maakt het dus een extra aantrekkelijk project. 

Tip 4: Renoveer de gevels

Een strakke gevel mag daarom niet ontbreken in dit rijtje. Houd bij het opknappen van je gevel rekening met de volgende gemiddelde prijzen: € 13 per m2 voor kleine projecten, zoals voegen of impregneren. € 25 per m2 voor duurzame projecten, zoals voegen én impregneren. € 150 per m2 voor specifieke projecten, zoals het compleet vervangen van voegwerk of de gehele gevel. Hier tegenover staat een waardevermeerdering van de woningwaarde van 60 tot 100%.

Tip 5: Houd de elementen basic

Houd rekening met de smaak en behoeftes van eventueel toekomstige bewoners. Iedereen heeft weer andere voorkeuren. Wil je de woningwaarde zoveel mogelijk verhogen? Zorg ervoor dat de aanpassingen basic zijn. Gebruik bijvoorbeeld zoveel mogelijk witte kleuren en houd de stijl basic. 

Waarde woning na verbouwing

Krijg je je huis snel verkocht of duurt het wel even? En als je verbouwd hebt voor de verkoop, is het natuurlijk maar de vraag of de investering zich terugbetaalt. Daarom is het belangrijk dat je niet alleen verbouwt met het oog op waardevermeerdering, maar ook om je eigen woongenot te verhogen.

Verbouwing waardevermeerdering

Niet iedere verbouwing is even doeltreffend qua waardevermeerdering. Een paar factoren waar je over na kunt denken voordat je begint: Het lijkt zo’n goed idee: een gloednieuwe keuken of badkamer om je woning een luxe uitstraling te geven. Daar zien kopers de meerwaarde toch wel van in? Helaas is het niet zo simpel.

Waarde huis na verbouwing

Nemen de verkoopprijzen af? Dan is er waarschijnlijk sprake van een dalende vraag en is verbouwen voor waardevermeerdering bij een aanstaande verkoop tricky. Heb je verbouwplannen en wil je nog jaren in je huis wonen? Dan is een economische recessie mogelijk juist een kans! Omdat er minder vraag is naar aannemers, vallen de aannemerskosten waarschijnlijk lager uit.

Waardevermeerdering huis

Investeren in bijvoorbeeld dubbel glas, isolatie, zonnepanelen, led-verlichting en een goede cv-ketel is altijd een goed idee. Repareer achterstallig onderhoud, Op het moment dat er kijkers komen, wil je dat de woning niet alleen voor het oog in orde is. Je wilt ook de kritische kijker geen reden geven om af te haken.