Verbouwing keuken

Verbouwing keuken

De keuken is een belangrijke onderdeel van je woning en wordt iedere dag veelvuldig gebruikt. Wist je dat men de keuken gemiddeld zo'n 50 keer per dag gebruikt? Er zijn vele showrooms met keukens en ook op het internet of in reclame folders kom je veelvuldig aanbiedingen tegen van complete keukens. Je kan flink op de kosten van een nieuwe keuken besparen als je verschillende leveranciers met elkaar vergelijkt. Binnen één leverancier kunnen keukens zelfs per filiaal van prijs verschillen. Kijk dus verder dan je neus lang is en bespaar op de kosten.

Keuken verbouwen

Plaats van de keuken

Er zijn verschillende soorten keukens waar je uit kan kiezen. Huizen met een beperkte ruimte hebben meestal enkelwandige keukens (een opstelling waarbij slechts één wand in beslag wordt genomen door de keuken). Een andere populaire vorm is de L-keuken waarbij je mooi een tafel kan plaatsen en veel opbergruimte kunt creeëren met kasten aan beide wanden. Heb je een iets groter huis dan kan je ook kiezen voor een G-keuken of een U-keuken waarbij de loopafstanden kort zijn en je toch veel opbergruimte hebt. Een eilandkeuken is natuurlijk ideaal voor ruimtes waar keuken en woonomgeving één geheel moeten vormen.

Kosten keuken verbouwen

De kosten van een keuken zijn natuurlijk afhankelijk van het type keuken dat je kiest. Een eilandkeuken is over het algemeen bijvoorbeeld duurder dan een enkelwandige keuken. Het plaatsen van een keuken is ook vakwerk. Vaak kun je bij een leverancier van een keuken korting bedingen op de montage of zit het al in de prijs inberekend. Je kunt verder ook op de kosten besparen door inbouwapparatuur bij dezelfde leverancier te kopen. Daarnaast kan je nog kosten op de verbouwing besparen door het kopen van showroomkeukens die vaak met een hogere korting worden verkocht.

Renovatie of keuken verbouwing?

Natuurlijk is het ook mogelijk om je bestaande keuken te renoveren. Dit brengt in verhouding tot een nieuwe keuken lagere kosten met zich mee en het kan toch iets 'nieuws' brengen. Is je keuken versleten of functioneert deze niet goed dan is renovatie een goede optie om de keuken te vernieuwen tegen lage kosten. Renovatie is vaak ook beter voor het milieu. Bij renovatie kan je denken aan het vervangen van het aanrecht, het plaatsen van een spatwand achter je wasbak of het plaatsen van nieuwe frontjes op deuren en lades. Wil je ook alle kasten en inbouwapparatuur vervangen tijdens de vebouwing en wil je alle leidingen verplaatsen, dan kan je beter een nieuwe keuken laten monteren.